醫生資料

女 。 外科 。 旺角 。 私人執業    15 4
鄺美玲 TONG KWONG MAY LING, MARIA
好評 15     0 負評
專科 専科類別 外科   
地址 地址 旺角亞皆老街16號旺角商業大廈15樓1502室
電話 診所電話 2390 0321
診症時間 診症時間 敬請預約\r\n\r\n
專業資格 香港大學內外全科醫學士; 英國格拉斯哥皇家醫學院外科院士
按此放大地圖




醫評

共15篇醫評, 正顯示第 1 - 10 篇醫評

female
共2篇醫評
求診日期: 2019-06-28
費用($): $450
疾病/求診原因:
甲狀腺腫瘤
甲狀腺
評論日期 : 2019-07-02

鄺医生詳細分析病情還替我抽血再檢驗清楚,令我安心很有醫德,本人已經想做手術但分析后不是胡亂替你做手術,像這樣好医生很小有

Joe
共1篇醫評
求診日期: 2018-11-28
費用($): $600
費用附註:
10 日
疾病/求診原因:
痔瘡
直得介紹
評論日期 : 2018-11-29

約了7:30pm,但姑娘提意可去食飯先之後再返來。雖然一共等了4個鐘,睇了20 分鐘,但醫生算細心,臉相仁慈,了解我過去情況,再檢查,比建議⋯比起我之前尖沙咀、旺角中心果D 我唔介紹,但我會介紹朋友去鄺醫生到

alfred
共1篇醫評
求診日期: 1984-07-20
費用($): $50
疾病/求診原因:
久病難治癒
醫術高明的仁醫
評論日期 : 2018-11-02

卅多年前救了我一命,十餘年前再救了我母親。對给她治癒病人的讚譽,從不放在心;只關切病人的身體健康,還有心理上的安稳。永遠都以最簡單直接的方法救治,不會拖延,所以診金也不貴。手術時候,不忘安慰病,同時耐心教導後背醫生。鄺美玲醫生不單只醫好了我,還讓我知道世上真有材德兼備的能人。

Kennis
共1篇醫評
求診日期: 2017-07-05
費用($): $950
費用附註:
診金加抽血
疾病/求診原因:
甲狀腺癌
好醫生
評論日期 : 2017-07-22

手勢超好, 傷口愈合好快,聲帶沒事,翌日已可以落床,第四日拆腺。\r\n鄺美玲醫生,超有愛心,經常給予病人燦爛笑容和安心的感覺。

Nam
共1篇醫評
求診日期: 2017-04-01
費用($): $100000
費用附註:
手術費
疾病/求診原因:
乳癌
絕世仁醫
評論日期 : 2017-05-08

當我知道發病後,尋覓不同的醫生了解病况及治療手術方案,對比之前的醫生⋯⋯鄺美玲醫生擁有豐富經驗、醫術精湛之外,最重要是她會醫治你生理病,還會照顧你心靈,給予專業肯定意見,並且會細心關懷病人。

手術完成後,無論多晚都會巡房了解我傷口癒合進度,她每次都帶著親切的笑容去慰問我的情況,給予很多鼓勵。

這次病患經歷起初很徬徨至手術後安心,都因為找到一個絕世仁醫。

eatlgrey
共1篇醫評
求診日期: 2016-09-09
費用($): $500
費用附註:
診症加药費
疾病/求診原因:
乳癌
乳房導管癌
評論日期 : 2016-09-10

媽剛發現導管癌,看Dr Kwong 找第二意見,她非常細心專業,替我們解釋详细報告,以她的專業判斷,應該不是擴散,希望她判斷準確

整個过程,令到我們充滿信心,還問我媽睡得好不好,我媽話不好,開了睡安寧給她,昨晚難得睡了5小時

希望手術顺利

alfredng21
共1篇醫評
求診日期: 2016-07-22
費用($): $50000
疾病/求診原因:
乳癌
真正的仁醫
評論日期 : 2016-08-17

媽媽在7月20號左右証實係乳癌, SIZE 約1.5-1.7CM, 睇完浸會乳腺專科, 我地決定搵鄺醫生再CHECK下同問清楚要唔要做乳房全切... BOOK 左7 月22號6點, 等左1-2個鐘左右(因為鄺醫生真係好忙), 佢好細心咁睇左REPORT, 都話決定要做全切....佢好有醫德... 知道媽媽無買保險, 主動話會盡量計到最平... 希望我地唔會太大負擔, 又關心媽媽工作, 心情.... D 位醫生, 唔係只係醫你個病, 佢真係會醫你個心... 雖然佢好忙, 但每次見佢都好精神, 比好多正面既感覺我地去面對D 個病...

我地星期 2 晚入寶血, 星期 3 早上做手術, 手術三個鐘就完成, 手術完左都見到鄺醫生, 佢立即同我地講左個情況 (包括切左癌細胞同切左部分淋巴去化驗), 結果好好彩...淋巴無事... 之後媽媽住到星期 5 就出院... 其間醫生都有每日到醫院睇下媽媽, 之後先要再返診所..
總數約5萬(但其實醫生只係收左1/5 既手術費)
我真係好感激佢..... 之後 我地再返左診所CHECK 同洗傷口... 雖然見醫生要等好耐好耐... 起碼2個鐘以上...
如果只係姑娘洗傷口就好快.... 但我地都覺得值得... 因為仁醫係D 個世上已經好少... 媽媽個傷口好靚... 最後就要等政府跟進腫瘤個PART 要睇係唔係要附加治療(化療, 電療, ... )

總體來說, 鄺醫生係一位有醫德既仁醫, 好好彩可以媽媽比佢醫治... 絕對可以推介比有需求既人.

littlemango
共1篇醫評
求診日期: 2015-01-31
費用($): $35000
費用附註:
腸鏡+痔瘡手術
疾病/求診原因:
痔瘡手術
仁心仁醫
評論日期 : 2015-02-07

在不同網頁都見網友誠讚鄺醫生不但手術手勢了得還十分關心病人,果然聞名不如見面,細心至叫姑娘換床墊,更甚還親自落手一起換,當覆診傷囗時還擔心診所冷氣太大為病人蓋上暖氈,以上總總實在為之感動!
雖然等待看鄺醫生的時間較長但還是值得的,因實在有太多病人须要她了。
願鄺醫生身體健康,能繼續治療病人。

孝順女
共1篇醫評
求診日期: 2014-07-10
費用($): $900
疾病/求診原因:
生蛇和大孖蒼
鄺美玲是一位絕頂好醫生
評論日期 : 2015-01-21

鄺美玲醫生一定是上天派下來的再世華陀, 她除了醫術高明, 還有心地好, 處處為病人優心....等等.

我媽媽幾年前發現胸有良性瘤, 醫生一生, 便說要做的, 因為都幾大舊, 怕將來有問題, 之後, 咪做啦, 我說我媽媽沒有買保險, 醫生說已收到最平(點知埋單時, 真系收平左). 媽媽做完手術, 醫生來巡房, 媽媽說手好麻痺, 點知鄺醫生二話不說, 即時幫我媽媽按摩手部肌肉, 我們都不好意思, 叫醫生停下來, 說不用了, 但鄺醫生不理會我們, 照樣為我媽媽按手.... 令我感動萬分.

最近一次, 我媽同一時間生蛇和大子孖蒼, 我們看過幾位醫生, 他們說冇關系, 但一去到迎鄺醫生到, 她一看, 便說你血糖出左問題, 先有大孖蒼再生蛇, 是有關系的 ....醫生即時幫我媽媽解決了蒼濃.

今次, 又有問題了, 因為鄺醫生太多人看了, 所以看其他幾位先, 但都找不到答案, 於是毛看鄺醫生, 她一看便說是小腸氣. 她對眼簡直是x光機, 真的對她很敬佩. 媽媽找她看病, 她是會一一解答. 有時仲親自在電話中很有耐性地回稠覆.

在此, 祝鄺醫生身體強健, 一家牢幸福.


共1篇醫評
求診日期: 2014-05-22
費用($): $400
費用附註:
合理
疾病/求診原因:
各種不適
懸壺濟世的醫生
評論日期 : 2014-06-15

資深而專業,不以金錢掛帥,獲業界敬重。
正直不阿,若能獲邀參與醫委會聆訊,必能提升整體醫療質素,減少醫療事故和醫生病人間的紛爭。



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼