醫生資料

男 。 眼科 。 太子 。 私人執業    6 0
鍾震宇Chung Chung Yee Derek
好評 6     0 負評
專科 専科類別 眼科   
專治疾病 黃斑病變
視網膜脫落及病變
糖尿上眼及視網膜血管疾病
飛蚊症
白內障
醫療服務 全面眼科檢查
眼科手術
眼科激光治療
兒童近視控制
地址 地址 九龍太子彌敦道750號始創中心1128-1129室卓視眼科中心
電話 診所電話 21174199
診症時間 診症時間 星期一至五 ︰ 9am-6pm;星期六 ︰ 9am-2pm
專業資格 香港大學內外全科醫學士; 香港大學醫療科學碩士;香港眼科醫學院院士;香港醫學專科學院院士 (眼科); 愛丁堡皇家外科醫學院院士 (眼科)
醫療保險 適用
使用醫院 聖德肋撒醫院 聖保祿醫院 香港港安醫院一司徒拔道 香港浸會醫院 仁安醫院 荃灣港安醫院 寶血醫院 嘉諾撒醫院
語言 中文   英文  
按此放大地圖


提供緊急服務 接受醫療券



醫評

共6篇醫評, 正顯示第 1 - 6 篇醫評

Eva Lui
共1篇醫評
求診日期: 2018-12-12
費用($): $650
費用附註:
診金
疾病/求診原因:
飛蚊症
有耐性醫生
評論日期 : 2019-01-06

我最近一個月睇到有個圈咗住睇嘢嘅,自己又深近視,真係好擔心隻眼有飛蚊症!搵公司附近嘅眼科,最後搵到鍾醫生。佢幫我放大瞳孔檢查,話我係玻璃體退化,視網膜冇脫落,叫我唔洗擔心。我就話吓?我年紀唔算大㗎喎!醫生就攞咗個眼球model解釋俾我聽係點退化,話最緊要觀察一排穩定就ok。雖然佢冇俾乜嘢實質治療我(我問佢攞眼藥水佢話唔需要),但我覺得佢都好有耐性聽我講,仲慢慢同我解釋,睇完佢都安心好多。

Stephanie
共1篇醫評
求診日期: 2018-11-30
費用($): $18000
費用附註:
手術費連藥及覆診
疾病/求診原因:
白內障
白內障手術
評論日期 : 2018-12-15

我老豆睇嘢矇自己都唔知,到有日夜晚跌倒先知佢睇嘢好矇!有朋友睇過鍾醫生話幾好,就約佢睇眼。鍾醫生話老豆係白內障,檢查埋冇乜其他嘢,就好快安排第二個星期做手術。老人家做手術梗係驚啦,但係醫生同姑娘都好好,仲拍拍佢膊頭話放心交俾佢。我落去飲杯咖啡,老豆已經做完手術出嚟。我問佢痛唔痛,老豆話唔痛,只係聽到做手術時有吱吱聲。第二日拆紗布,老豆話睇嘢清到「殘眼」,有比較先知道原來以前睇嘢咁差,早知早d睇醫生咁話。我就覺得鍾醫生好細心,唔係淨係話白內障就叫人做手術,仲要檢查埋隻眼有冇其他嘢先慢慢同我哋講解手術,有問必答,俾到人信心。

Aa
共1篇醫評
求診日期: 2018-10-03
費用($): $900
費用附註:
診金+眼藥水
疾病/求診原因:
乾眼症
唔會逼人做手術的好醫生
評論日期 : 2018-11-01

受眼乾困擾已經很長時間。之前的醫生不停逼我去做手術塞淚管,還說不做手術的話看什麼醫生都不會有用,令素來怕醫生的我更開始諱疾忌醫。後來眼乾的情況越來越嚴重,朋友勸喻我去看鍾震宇眼科醫生。我抱著半信半疑的心態上去始創中心的醫務所。鍾醫生檢查得很仔細,也很有耐心地聽我訴說過往的求診經驗。他表示非常明白我的顧慮,又跟我詳細地講解病情和不同的治療方案。雖然堵塞淚管在他眼中只是小手術,不過他說如果我害怕的話,還是可以試用保守治療方案去緩解一下症狀。如果情況還是每況愈下再考慮動手術也可以。醫生溫柔的態度令我安心不少,對醫生的信心也倍增。如果一定要動手術,我肯定會回去找鍾醫生。

ee
共1篇醫評
求診日期: 2018-10-18
費用($): $18000
疾病/求診原因:
白內障
親切而細心的醫生
評論日期 : 2018-10-24

老爸感覺眼矇矇已經有一段時間,去政府排期做白內障手術又不知道要等到何年何日。在朋友介紹下來找鍾震宇醫生求診。 剛坐下沒多久就可以進入診症室。鍾醫生為老爸仔細檢查過以後,用輕鬆的方式為老爸講解病情和手術過程。鍾醫生親切的態度,居然令老爸一口答應接受手術。第二天老爸就被安排做手術。手術過程一切順利,老爸對醫生讚不絕口

Jessie
共1篇醫評
求診日期: 2018-10-16
費用($): $650
疾病/求診原因:
眼科檢查
留鬚的眼科醫生
評論日期 : 2018-10-16

最近雙眼疲勞,想做個全面眼科檢查。在網上偶爾進入了醫生的Blog,覺得他為人頗有趣,間中又會上載他的行醫軼事,遂決定找他做檢查。醫生檢查後説我的眼睛沒有大礙,只是有輕微眼乾,要洗淨眼皮油脂和滴人工淚水。想不到䕶眼也如此講究!感覺醫生溫柔有禮,是一次舒服的看病經歷。

何小姐
共1篇醫評
求診日期: 2018-09-14
費用($): $80000
費用附註:
手術費
疾病/求診原因:
黃斑點穿窿
做黃斑點手術
評論日期 : 2018-09-25

多謝鍾醫生幫我老爺做咗個黃斑點手術!初初老爺驚要全身麻醉同住院,原來局部麻醉都ok。一開始做完係矇,鍾醫生話係因為喺眼度打個氣泡幫個黃斑點埋口。依家佢視力好好多,個人都開心番



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼