醫生資料

男 。 骨科 。 中環 。 私人執業    15 5
錢平 CHIEN PING, ERIC
好評 15     0 負評
專科 専科類別 骨科   
地址 地址 香港中環夏愨道12號美國銀行中心1118室香港骨科中心
電話 診所電話 25232330
診症時間 診症時間 星期一 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期二 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期三 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期四 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期五 ︰ 1000-1300; 1500-1800
星期六 ︰ 1000-1300
參考診金 參考診金 $800以上
專業資格 香港大學內外全科醫學士 1982
英國愛丁堡皇家外科醫學院院士 1987
英國格拉斯哥皇家醫學院外科院士 1987
澳洲皇家外科醫學院院士 1990
香港骨科醫學院院士 1992
香港外科醫學院院士 1990
香港醫學專科學院院士 (骨科) 1993
電郵 pchien@cos.hk
按此放大地圖




醫評

共15篇醫評, 正顯示第 1 - 10 篇醫評

leo
共1篇醫評
求診日期: 2016-01-27
費用($): $1300
疾病/求診原因:
前十字韌帶撕裂
檢查
評論日期 : 2016-02-13

錢醫生是我的一個同事介紹, 說他做前十字韌帶撕裂手術十分好. 我已睇過數個骨科醫生, 但還未立定主意做不做手術, 這次經錢醫生檢查後, 決定做了

先說明醫生冇hard sell, 係我自己選擇, 因為醫生俾到信心, professional,令我有一種很安心的感覺, 而我好高興下定決心, 術後再同大家分享

rex
共1篇醫評
求診日期: 2014-10-23
費用($): $1700
疾病/求診原因:
檢查
十字韌帶檢查
評論日期 : 2015-04-09

之前踢波扭到了膝頭, 幾個月都好唔番, 等到政府去照MRI, 醫生話應該斷了, 妨如晴天霹靂, 醫生仲幫我安排手術. 因有朋友看過錢平醫生, 加上GOODOCTOR上看到他好評如潮, 於是去了CONSULT他.

佢檢查都幾詳細, 問晒我成個整傷的過程, 又扭我個膝頭, 一路問我痛唔痛, 又叫我跳俾佢睇等等. 最後我問佢使唔使做手術, 佢就話我韌帶應該未斷晒, 可以透過物理治療等佢慢慢痊癒, 如是者幾個月, 我真係踢得返波, 亦冇做到手術!

真係十萬分感激錢醫生, 佢唔會立亂叫人做手術, 需然診費好貴, 但係免左一刀, 真係好彩.

dcemail
共1篇醫評
求診日期: 2014-10-15
費用($): $109822
費用附註:
手術費
疾病/求診原因:
左腳十字韌帶重建
錢醫生好嘢!
評論日期 : 2014-12-16

我手術後第二天早上已經可以揸枝行山棍慢慢行. 早上練平路, 下午練樓梯. 晚上醫生巡房觀察評核OK可以出院.

不過以後就要靠物理治療及自己鍛鍊!

tiffanie
共1篇醫評
求診日期: 2014-07-16
費用($): $50000
費用附註:
手術费
疾病/求診原因:
前十字靱帶撕裂
再世華佗 非錢平醫生莫屬
評論日期 : 2014-07-21

我的女兒因前十字靭帯受傷,向錢平醫生求治。錢醫生是我一生中遇見的最優秀的杏林聖手,除了醫術精湛外,他態度謙遜,和藹可親,關顧及愛護來到他面前的病者,是一位極具耐心和愛心的良醫。對於病人及其家屬的每一個提問,他總是細心聆聽,詳細答解。在治療方面,他對症下藥,只在有需要的情況下才建議病人動手術,往往鼓勵他們採用物理治療去嘗試達致理想的治療效果。他的仁心仁術實在令人讚嘆。我的女兒進行了十字靱帶重建手術,從手術前的治療以至手術后的護理,錢醫生充份表現到一百零一分的專業精神,手術前他來到病房向病人及其家人解說手術範疇及風險,解說精簡易明,他亦讓我們有足够機會發問;手術後他不辭勞苦立刻到病房向病者家人報述手術情况,令我們安心。我從未遇過一位醫生如此關注及尊重他的病人和家屬,我對他的表现猶然起敬。手術後的翌日,錢醫生來到病床為我的女兒拆去一條喉管,期間他以輕鬆幽默的手法去處理,藉以減低我的女兒的恐懼;手術後的第二晚,三號風球懸掛,我滿以為錢醫生不會來巡房,怎料他風雨不改,到病房來親自督促我的女兒下床用爬山杖行路,提起她的信心,我對錢醫生的敬佩實在非筆墨所能形容。補充一句,我只選擇了大房给我的女兒,手術费比私家房低很多,但明顯地錢醫生仍是對我們一视同仁,實在難得。

beninn
共1篇醫評
求診日期: 2014-04-02
費用($): $100000
費用附註:
手術費
疾病/求診原因:
前十字韌帶重建
全力推荐, 毫無保留!
評論日期 : 2014-04-05

去年12月打綱球時弄断了右膝前十字韌帶, 一共看了5個不同的骨醫。跟着做了一個最簡單的决定,就是讓錢平醫生替我做手術。

錢醫生非常專業,態度友善,風趣,令我有一種很安心的感覺。手術之前給了我很大的信心,使我非常放鬆.

手術非常成功,非常感激錢醫生的接顧及鼓勵!

第二天在醫院做物理治療時,看見其它醫生的同類病人, 又双拐杖, 又專業膝套, 但錢醫生祗讓我用一支行山士的及普通壓力套就足够了。物理治療師説,衹有錢醫生的病人才會那麽快用士的, 所以我應該放胆去試走路。

真的感覺這樣仁心仁術的醫生,是電影裏才會出現!

wongwong
共1篇醫評
求診日期: 2012-09-05
費用($): $1000
費用附註:
覆診 800
疾病/求診原因:
韌帶受傷
一個"名不符實"的醫生.
評論日期 : 2013-05-26

錢平醫生,價錢唔平呀 , 真係名不符實, 不過就係貴得有道理.

我打籃球時落地扭傷膝頭, 入左政經醫院一個星期, 結果係政府醫院等我行得番就算數, 照左X-RAY骨冇事, 又話之後排期照MRI, 不過有排等,又話情況唔係好嚴重, 出院就bye bye.

我以為自己冇事再打波就出事, 一跳落地就感覺唔對路, 又試劇痛, 有一下"離心" 的感覺. 又腫左幾日, 但今次冇入醫院,X朋友帶左我去睇錢平醫生, X朋友之前睇過錢醫生話OK, 而且做左韌帶手術, 所以我就去做睇錢平醫生.

錢醫生頭髮有D白, 但個人就好健談. 佢叫我放鬆訓係牀, 就捉住我隻腳, 左轉右轉, 又推又拉, 查左二十分鐘.

之後佢就用左個比喻, 就係話我俾韌帶就好似橡筋咁, 可能有少許撕裂, 我心諗死啦, 做手術真係大出血啦!
好在但佢check 判斷就話應該冇斷, 個關節就唔係好鬆, 可以之後再照MRI confirm.

但係錢醫生就叫我唔好做劇烈運動, 一定要做物理治療同做GYM操肌肉, 咁我問佢使唔使做手術同幾錢, 佢就話佢唔建議我做,因為冇需要喎.

之後我去返政府排做MRI 同物理治療, 覆診就去錢醫生.

最後佢就話唔使再睇佢, 而且鼓勵我去打波添. 咁我而家打波都OK, 不過就小心D.

成個過程, 我覺得錢醫生好專業, 態度一流, 意見清晰, 唔會講野兩頭唔到岸, 如果要醫生專業意見, 可以試下佢.

不過, 就真係"名不符實", 價錢不平呀!


共1篇醫評
求診日期: 2011-08-01
費用($): $80000
疾病/求診原因:
前十字韌帶重建
錢醫生手勢好好
評論日期 : 2012-11-12

錢醫生手勢好好.

手術第二日, 錢平醫生到病床巡房, 佢已經迫我落床用單枝行山杖行路, 佢真係花時間係病房迫我行俾佢睇, 而唔係單單係床頭簽個名就走. 要知道我隻腳做完手術, 仲好痛好脹, 但係佢就迫信心我行! 令我信心大左, 敢早點行路, 康復快左. 而物理治療師幫我屈腳亦說我角度屈得好好.

所以我覺得錢醫生雖然十字韌帶手術收費同診金唔平, 但係好有heart, 係可以推介的好醫生.

ronald
共1篇醫評
求診日期: 2012-05-23
費用($): $800
疾病/求診原因:
肩周炎
有醫德的骨科醫生
評論日期 : 2012-08-29

打波日久勞損, 痛到手都郁唔倒.

做物理治療的朋友話錢平好, 叫我去睇下醫生, 可能嚴重的要做手術. 醫生檢查細心, 友善, informative, 佢話暫時唔使做手術, 只有一點撕裂, 做住物理治療同冰敷先. 感覺上唔係為賺錢而勸病人做手術的醫生.

很有醫德!

Terence
共2篇醫評
求診日期: 2012-08-03
費用($): $1300
疾病/求診原因:
雙膊及右手手腕受傷
雙膊及右手手腕受傷
評論日期 : 2012-08-09

本人雙膊及右手手腕因之前受傷困擾多時.看過數名骨科醫生, 都未能解決問題.
幸運地,我在internet看到comment推薦錢醫生. 錢平醫生真的很nice, 很耐心做檢查, 不會單看磁振‏照片做判斷, 反而會更信賴臨床診斷. 他最後斷定我肌腱沒有完全斷裂,暫時不需要做手術,可先做運動強化肌肉,4星期後再做決定. 錢平醫生還很專業地教我特定運動去強化某部分肌肉,解決雙膊傷痛問題. 錢平醫生, 真的很感謝你.

stephen
共1篇醫評
求診日期: 2012-05-30
費用($): $1000
疾病/求診原因:
前十字韌帶撕裂
前十字韌帶撕裂
評論日期 : 2012-06-01

個仔打波隻腳整親。係網上search 左好耐同問左好多人,最後決定睇錢平醫生。

醫生真係好耐心,態度友善,亦很懂得鼓勵人。佢先好仔細問左阿仔當時係點樣整親,包括邊個動作,方向等。再慢慢小心檢查腳部。我亦問左好多問題,佢都好耐心回答。

有一樣野要講下,就係其實我好坦白同佢講, 如果手術費太貴, 我會搵政府做, 佢好大方話:"冇問題, 我D同事都好好, 好有經驗, 你搵佢地做都可以好放心"
(佢自己之前好似係瑪麗做, 佢都好俾面D同事,冇話踩佢地同hard sell 自己; 我話唔搵佢做手術佢都冇黑面), 呢樣都係令人覺得佢平易近人, 有醫德, 唔係淨係為左收手術費.

最後,臨走前,佢都好鼓勵咁話"俾心機,返落球場係你目標,而你一定做到!"聽完後我地真係舒服左D,估唔到佢會做埋少少心理醫生添!

所以,我真係想表揚一下錢醫生,亦希望多D人可以知道有一個咁好既醫生。



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼