醫生資料

女 。 眼科 。 中環 。 私人執業    16 9
陳凱怡Chan Hoi Yee, Catherine
好評 16     0 負評
專科 専科類別 眼科   
專治疾病 視網膜脫落
黃斑點病變
紅眼症
眼瘡
糖尿病視網膜病變
醫療服務 白內障切除手術
近視治療
眼部整形
激光治療
眼科檢查
地址 地址 香港中環皇后大道中36號興瑋大廈11樓01室(港鐵D2出口)
電話 診所電話 3955 8113
診症時間 診症時間 星期一 ︰0930-1300; 1430-1900
星期二 ︰0930-1300; 1430-1900
星期三 ︰0930-1300; 1430-1900
星期四 ︰0930-1300; 1430-1900
星期五 ︰0930-1300; 1430-1900
星期六 ︰0930-1300
星期日及公眾假期休息
專業資格 香港中文大學內外全科醫學士
英國愛丁堡皇家外科醫學院院士(眼科)
香港眼科醫學院院士
香港醫學專科學院院士(眼科)
新加坡國立大學眼科醫學碩士
香港中文大學內科醫學文憑
英國卡的夫大學實用皮膚科文憑
澳洲蒙納殊大學家庭醫學深造文憑
電郵 info@hkproeye.com
傳真號碼 3461 9136
其他資料 香港專業眼科手術及激光中心
Hong Kong Professioal Eye Surgery & Laser Centre

GooDoctor專訪: 陳凱怡醫生專訪
按此放大地圖




醫評

共16篇醫評, 正顯示第 1 - 10 篇醫評

KC Lee
共5篇醫評
求診日期: 2017-07-25
費用($): $1000
疾病/求診原因:
爆微絲血管
成日爆微絲血管
評論日期 : 2017-08-10

隻眼成日無緣無故爆微絲血管,又感覺唔舒服,已經有成年,睇咗睇開嗰個眼科醫生,睇極都唔好,朋友介紹我去睇陳醫生,陳醫生話我隻眼有啲敏感,同埋好乾,俾咗兩支藥水我滴,感覺陳醫生好細心,問嘢問得好詳細,又解釋得好詳盡,令我放心了不少!

ysbenny
共1篇醫評
求診日期: 2016-01-11
費用($): $1000
疾病/求診原因:
眼內晶體問題
專業眼科診所
評論日期 : 2016-01-11

之後也有看過眼科,但今次感覺診所檢查很詳細;姑娘都很用心及親切,醫生亦很有耐性講解眼睛情況。在診所差不多逗留了兩小時,進行了不少檢查及診斷,感覺良好!謝謝醫生及姑娘們

Amber
共1篇醫評
求診日期: 2015-10-26
費用($): $700
疾病/求診原因:
視網膜穿洞
用心的醫生
評論日期 : 2015-10-28

本身在另一間診所得知視網膜穿了洞和做了2次激光, 那邊說如果又滲水, 就要做手術, 十分擔心.
第2次激光後, 看到黑影, 擔心又滲水了, 便 whatsapp 了陳醫生, 她不介意我看另一間的, 很關心我的情況, 又讓我插一個時間檢查.

陳醫生很詳細檢查眼底, 又影了相片, 解釋眼底的情況, 說黑影是因激光範圍大所致, 釋除疑慮. 任何問題都解釋得十分清楚.

陳醫生檢查仔細, 解釋詳盡有耐心, 設備先進, 十分值得推介.

Annie
共1篇醫評
求診日期: 2015-09-24
費用($): $800
疾病/求診原因:
飛蚊
可惡的飛蚊
評論日期 : 2015-09-25

飛蚊正真的困擾,自己又一知半解,幸好陳醫生很有耐性去解答我每一個問題!而且她很有禮貌,令人感覺很好。

maymay177
共1篇醫評
求診日期: 2015-08-20
費用($): $800
疾病/求診原因:
眼睛爆微絲血管
醫生好NICE!!
評論日期 : 2015-08-24

好耐以前都睇過陳凱怡醫生, 今次再去睇先知佢搬左. 陳醫生態度都係咁友善, 咁仔細.

今次眼睛爆微絲血管, 好痛, 順便做一個詳細眼睛檢查. 經醫生CHECK 過冇乜問題, 俾左眼藥水, 過幾日就冇事了.

kfl
共1篇醫評
求診日期: 2014-08-15
費用($): $2000
疾病/求診原因:
生眼瘡
陳凱怡醫生好
評論日期 : 2014-08-22

粒眼瘡生咗幾個月又唔知搵邊個醫生醫好..睇咗普通醫生比啲藥膏都搽唔好,結果搜尋咗一排睇到呢個GooDoctor網見到呢位陳醫生嘅評價都唔錯所以決定就搵佢試一試。見陳醫生前姑娘會為病人做眼睛檢查,感覺幾專業。做割眼瘡手術時陳醫生會解釋清楚每個步驟及反應,整個過程十分順利及專業。值得推薦的好醫生。

樂樂
共1篇醫評
求診日期: 2014-07-28
費用($): $1050
費用附註:
4支眼藥水
疾病/求診原因:
眼睛敏感
眼敏感問題
評論日期 : 2014-07-28

護士同陳醫生都好nice!陳醫生好專業,講解好詳細。之前眼敏感睇左幾次醫生都無用,睇左陳醫生,第一次滴啲藥水眼睛已經好舒服,之後都好有效好番。唔洗再覆診,藥水又可以自己去配~ 十分推介大家睇陳醫生:)

Kelcept
共1篇醫評
求診日期: 2014-06-27
費用($): $770
費用附註:
2星期眼藥水
疾病/求診原因:
眼睛發炎
很有耐性,解釋詳盡
評論日期 : 2014-06-27

因為之前在北京工幹天氣問題眼睛發炎,試過在內地眼科醫院看過醫生用了眼藥水但情況没有改善.回港後試過看兩位普通科醫生,雖然情況得到改善但如不用藥問題便會返發(眼紅,痕和痛,之前醫生說我是眼炎和敏感).在網上找了一些資料和經朋友介紹後我們到Dr. Chan試試.在看診期間,Dr. Chan很細心的檢查我的眼睛狀況,說明我的發炎情況未完全康復,她叫我試用新藥2星期應可得到根治,還叫我如没大問題便不需再覆診.除此之外,她也好細心的說明我眼睛的另外情況,不過叫我多觀察不用刻意花費去診治另外問題.因為現在只用過藥一天,我現在不能確認治療成効(但現在眼睛是肯定舒服了許多).但從診斷過程中,Dr. Chan的細心和認真是肯定的.而她給予的藥品也是外國進口的(註:因為很多醫生也喜愛使用香港歐X藥業的藥品), 起碼品質比較有保証.另外,診金連藥費也只是770元,個人而言是十分合理.

MCC
共1篇醫評
求診日期: 2014-05-02
費用($): $500
費用附註:
包放大瞳孔及眼底檢查
疾病/求診原因:
眼睛看到雪花
有耐性的醫生
評論日期 : 2014-06-01

有一晚突然覺得眼睛有D雪花, 仲以為想暈, 因為我有左BB的關係, 我以為係人地所講會好易覺得暈, 但我又唔覺得熱喎, 到番到屋企, 仍然係咁, 跟住發現原來只係其中一隻眼係咁, D雪花愈來愈多, 嚴重時仲要黃色一"達達", 我瞓低休息, 又好番D, 但一起身, D雪花又來過, 咁樣持續左成2個幾鐘有多...因為第2日是公眾假期, 所以冇醫生睇, 到5月2日我就馬上BOOK有期的醫生睇, O係呢度搵到陳凱怡醫生。

去到診所, 醫生未到, 老實說, 佢D姑娘好似好HEA咁, 係OK有禮貌, 但佢可以搖下搖下咁問你有冇藥物敏感, 又開歌聽開到都幾大聲, 其中一D姑娘仲要幫你驗眼, 感覺唔PRO... 到見到醫生, 感覺醫生的年紀不大, 佢見到我有BB, 都好細心咁叫我小心坐, 好有禮貌, 幫我檢查時亦好細心好詳細, 佢解釋比我聽我發生乜事, 其實檢查過眼睛係冇問題, 亦唔關我做過LASIK事, 有咁O既問題係因為"眼睛偏頭痛", 即係偏頭痛但反映O係眼睛度, 所以就只是一隻眼睛有問題, 不是眼的結構出問題, 是神經線的問題, 所以只能好好休息, 就會沒事, 基本上冇藥可以食, 如果再有咁O既問題, 就要好好休息, 咁就會無事。

我係第一次睇呢個醫生, 她比我O既印象很不錯, 很有耐性, 基本上佢講解左一次我O既問題比我聽, 咁O岩我老公來到, 佢又不厭其煩再講多一次, 一D唔耐煩都冇, 我老公比較緊張及多問題問, 佢亦好有耐心一一解答, 我會向大家推薦呢位醫生, 雖然佢好似好年輕, 但是很專業!

Grace
共1篇醫評
求診日期: 2014-01-08
費用($): $70
疾病/求診原因:
乾眼症
用心看診的醫生
評論日期 : 2014-01-08

因眼痛和乾眼症的困擾, 之前已看了幾個醫生但每次看診都只是數分鐘.看了評價後就去看陳醫生, 她很詳細解釋有數個方法可舒緩我的病情. 感覺很用心去看症同時有專業的知識.每次我問問題的時候都很耐性地去解答. 我會繼續去看她



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼