醫生資料

男 。 婦產科 。 佐敦 。 私人執業    21 1
范德忠 FAN TAK CHUNG
好評 18     3 負評
專科 専科類別 婦產科   
專治疾病 子宮肌瘤
婦科檢查
月經不順
產前檢查
地址 地址 九龍佐敦彌敦道363號恒成大廈11樓1111室
電話 診所電話 27719323
診症時間 診症時間 星期一至五 ︰ 1000-1300; 1500-1800; 星期六 ︰ 1000-1500
專業資格 香港中文大學內外全科醫學士; 香港醫學專科學院院士(婦產科); 香港婦產科學院榮授院士; 英國皇家婦產科學院榮授院士
電郵 dr.tcfan@gmail.com / tcfan@gmail.com
按此放大地圖




醫評

共21篇醫評, 正顯示第 11 - 20 篇醫評

Jancy912
共1篇醫評
求診日期: 2015-10-29
費用($): $850
費用附註:
陰道檢查 超聲 抹
疾病/求診原因:
婦科檢查
好醫生但排好耐
評論日期 : 2015-10-31

我8月排到10月29號先有得睇 因為我係新客?! 如果舊客應該唔洗排咁耐
電話姑娘態度幾好 我約左11點睇但等到12點3先有得睇
但唔緊要啦 其他婦科好少少既都要等咁耐
入去睇醫生 范醫生真係好好 身邊個助護都好好 會comfort到我 成個過程好快就搞掂 解釋得好好 儀器好新
我下次一定會搵翻范醫生

Mini
共3篇醫評
求診日期: 2015-07-03
費用($): $700
費用附註:
$32000 手術費
疾病/求診原因:
微創子宮肌瘤割除
值得一讚婦科微創聖手
評論日期 : 2015-07-06

范醫生,細心,有耐性又詳盡解釋病情。相反之前睇另一個幾出名婦科靳姓醫生態度差劣,同我講如果范醫生話可以做微創,咁你去搵范醫生啦咁!!范醫生工餘時間都為我解答病情,因由,復發機會等。雖然價錢貴,不過為左健康物有所值。范醫生的確無愧“微創聖手“之名。

joyous wong
共1篇醫評
求診日期: 2014-10-30
費用($): $0
疾病/求診原因:
婦科定期檢查,陰道炎
新症
評論日期 : 2014-10-30

網上見到呢位醫生幾好,打算去睇啦,打去預約,新症,被問到,有bb,定冇bb睇,話冇bb睇,又被問到因咩事要睇醫生,講左話陰道炎,有血水,護士就一口拒絕,話呢啲搵返家庭醫生睇,咁我再次表明黎緊想懷孕,所以想做過詳細檢查,加上之前已睇過家庭醫生,叫我轉介睇婦科,佢就態度唔好咁,冇bb話要去到1月先有得睇! 睇黎有病睇醫生都要講緣份!

amiee.tsang
共1篇醫評
求診日期: 2014-09-11
費用($): $770
疾病/求診原因:
產前檢查
產前檢查
評論日期 : 2014-10-26

當我發現自己懷孕初期,已經睇過好幾個婦產科醫生,但最後還是睇范德忠醫生,范醫生除了經驗豐富,親切及細心,還不時提點我要注意飲食及生活習慣的地方,讓我順利地帶來了一個健康活潑的小朋友。

Elaine
共1篇醫評
求診日期: 2013-08-16
費用($): $800
費用附註:
超聲波子宮內檢查
疾病/求診原因:
子宮肌瘤
婦科好醫生~范德忠
評論日期 : 2014-08-10

多謝范醫生,專業,有愛心,耐心聆聽 & 細心解釋。我平時最怕每年婦檢 (因曾有不愉快經驗給女醫生罵), 而這是我第一次子宫"內"超聲波檢查。 超緊張並"幾次大叫", 但范醫生並無責罵 or 不耐煩, 佢做每個動作檢查都会先解釋, 比時間及心理準備给病人,完全出自關心, 安撫病人不安情緒。此舉令我極為放心及放鬆心情。
做完檢查, 會再問病情,關心病人日常生活&細心解釋 (有d心理輔導)。
難得好醫生!

Ms Leung
共1篇醫評
求診日期: 2014-05-29
費用($): $700
疾病/求診原因:
卵巢崎胎瘤
腹腔鏡切除卵巢崎胎瘤及子宮肌瘤
評論日期 : 2014-06-17

我從年初的年度身體檢查及5月做的不育檢查中得悉右邊卵巢有疑似畸胎瘤,之後我在網上搜尋好的婦科醫生時見好多病人對范醫生都係一致好評,於是我就約見范醫生再作檢查。醫生真係檢查得好詳細,我問好多問題都耐心解答,唔會因出面仲好多病人等緊而敷衍了事,所以去睇范醫生需要有耐性等等,自己親身見完醫生就明白點解要等了。醫生知道我話右邊卵巢有瘤,但佢唔會只著重睇右邊卵巢,因佢的細心檢查亦發現了子宮有肌瘤,呢個係之前出面2次檢查都無發現過的,所以我當時好驚訝原來子宮都有瘤,心諗好彩范醫生發現得到先可及早做腹腔鏡手術切除。現在我係手術後第11天,表面3個傷口都好細而且已甩焦,裡面同表面傷口都無乜點痛了,醫生好好人,就算工餘時間都解答我的疑問,真係一個令人好安心的好醫生,極力推薦范醫生比有需要的人。

Anessa
共1篇醫評
求診日期: 2013-12-21
費用($): $680
費用附註:
三日
疾病/求診原因:
卵巢囊腫,子宮線肌瘤
十分推薦的好醫生
評論日期 : 2013-12-31

呢幾年一直受到經痛的困擾,痛到死去活來,好擔心婦科部位有病變,後來找到范德忠醫生,佢細心檢查及內心解釋好詳細,令我十分安心!原來我左邊卵巢的水瘤大左一直令我劇痛,現在我經痛情况已好了,沒有再痛。好感謝范醫生的悉心診治!我一定會推薦比我的好朋友。

connieyu
共1篇醫評
求診日期: 2013-09-04
費用($): $680
疾病/求診原因:
朱古力瘤
好到冇得彈既婦產科醫生
評論日期 : 2013-09-10

其實, 由2005年陀bb巳經有睇佢, 佢超細心, 解釋比你聽又專業, 又言簡易明...

就算, 最終我去政府生, 佢都幫我很多, 亦有跟進我任何頭暈身興...

而且, 診所護士同佢一樣細心, 照顧病人無微不至!!

事隔多年, 我右邊卵巢有個朱古力瘤, 最近搵佢做微創割, 手勢超好, 乾淨俐落, 所以復元好快, 第一天巳落床, 第三天都唔多痛...

手勢又好好, 疤痕好細, 唔怪得佢被贈[微創聖手]既牌匾啦!! 實至名歸!!

guesshowmuch
共1篇醫評
求診日期: 2013-05-06
費用($): $770
疾病/求診原因:
婦科檢查
婦科檢查好專業
評論日期 : 2013-05-30

我第一次去看醫生時,醫生很友善先問我平日情況,當檢查時醫生專業,有問必答,詳細解釋,也關心我的憂慮,真的好醫生

BunnyY
共1篇醫評
求診日期: 2011-10-18
費用($): $500
疾病/求診原因:
婦科檢查
值得被讚許的醫生
評論日期 : 2011-11-02

很多朋友都是看他的, 我既一位醫生朋友都介紹范德忠. 范醫生感覺很專業、細心, 有問必答, 我而家搵開佢做檢查, 第日都會book 佢開刀. 不過我會擔心佢有冇時間同埋價錢貴, 因為都幾多人睇.



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼