醫生資料

男 。 皮膚及性病科 。 中環 。 私人執業    21 12
陳厚毅CHAN HAU NGAI, KINGSLEY
好評 21     0 負評
專科 専科類別 皮膚及性病科   
專治疾病 暗瘡
濕疹
脫髮
牛皮癬

醫療服務 皮膚激光治療
激光去斑
肉毒桿菌素注射
透明質酸注射
冷凍治療
地址 地址 香港中環畢打街1-3號中建大廈3樓311-315室
電話 診所電話 2613 2311
診症時間 診症時間 星期一 : 0830-1830
星期二 : 0830-1830
星期三 : 0830-1830
星期四 : 0830-1830
星期五 : 0830-1830
星期六 : 0830-1430
參考診金 參考診金 $800以上
專業資格 香港大學內外全科醫學士 2000
英國皇家內科醫學院院士 2004
英國格拉斯哥大學皮膚病科文憑 2006
香港內科醫學院院士 2007
香港醫學專科學院院士(內科) 2007
電郵 kingsleychanhk@gmail.com
按此放大地圖




醫評

共21篇醫評, 正顯示第 11 - 20 篇醫評

Ncute
共1篇醫評
求診日期: 2014-04-20
費用($): $1200
疾病/求診原因:
Acne
Very nice doctor
評論日期 : 2015-05-03

As recommended by my friend, to see Dr Kingsley Chan for acne problem. He is very professional and caring. My acne condition gets much better thought I am still very stressful with my banking work. Would recommend to everyone

Wong lily
共1篇醫評
求診日期: 2015-02-01
費用($): $3000
疾病/求診原因:
玫瑰痤瘡
有醫德細心好醫生
評論日期 : 2015-02-24

有玫瑰痤瘡好多年, 試過搽藥食藥中西醫都無進步, 成曰都好唔開心,聽朋友介紹去試吓睇陳厚毅醫生。一打電話去姑娘話已依星期full晒,覺得有D誇張, 不過聽朋友講陳醫生來頭勁花名prof kingsley 於是照book 姑娘態度友善又問我急唔急睇。睇果曰真係幾多人,姑娘個個都好好人充滿笑容,陳醫生好有耐性聽我講番依幾年的病歷,同我詳細分析我的病情,最後決定都係做激光治療,做咗幾次面紅已經OK好多,最好即時能番工見人。不過價錢有D貴知道要做 laser , 佢D機又靚又安全D係FDA approve 唔係美容院貨色,見到有效果唔駛再浪費無畏錢都覺得值得。

jenn yu
共1篇醫評
求診日期: 2014-12-08
費用($): $1000
疾病/求診原因:
多汗問題
友善關心病人好醫生
評論日期 : 2015-01-23

因為有「臭孤」問題,成日好擔心又尴尬,試過好多方法都無用。知道佢出名,所以就試吓睇陳醫生,開頭有D驚和唔好意思,但佢原來好nice又超有耐性,比好多時問聽我講野又詳細解釋比我聽,比我一種很有信心親切的感覺又鼓勵我,而且姑娘都好友善,好關心。之後做了MiraDry非侵入性微波治療去除腋下汗腺,解腋下多汗臭孤的問題,佢手勢好好非常温柔。我–生人第一次見到個咁好既醫生,做了一次治療後,效果己經很明顯,真是抵讚。

sammy111
共1篇醫評
求診日期: 2014-08-06
費用($): $1200
疾病/求診原因:
濕疹
濕疹改善了
評論日期 : 2014-09-25

陳厚毅皮膚科醫生幾好, 我本身濕疹嚴重, 睇左佢兩星期已改善了, 雖不能根治, 但已初見成效.

佢係盈健醫生, 有保險可以睇佢, 冇的話就真係有點兒貴, 要過千元, 而佢睇症時間亦好像太快了, 感覺像不夠詳細, 但要讚的是醫療成效幾好

tina
共1篇醫評
求診日期: 2014-04-07
費用($): $800
疾病/求診原因:
濕疹
有耐性的好醫生
評論日期 : 2014-08-14

我患濕疹好多年,乜醫生都睇過吾少。年初惡化到手前臂都有。決定再轉睇西醫。
我係在網上自己搵到陳醫生的。吾知道佢係什麼來頭,有几出名。
第一次見他,我就喊爆向佢講述多年來病情,醫生同護士都好有愛心,仲好有耐性聽我講。而且,言語間仲係不斷鼓勵我,安慰我。醫生護士都令人感覺有關愛有愛心。
手臂我睇了兩三次就好了不少。旦手掌上最近突然惡化起來,仍然要複診。
即使吾知佢到底係咪可以將我嘅病根治,旦真係一個值得推介嘅好醫生。佢吾會亂咁叫病人食藥,做埋d未必有必要嘅測試,去賺錢。感覺係个心地好嘅醫生。

CC
共1篇醫評
求診日期: 2014-07-12
費用($): $1000
疾病/求診原因:
皮膚發炎
Nice Doctor
評論日期 : 2014-07-12

今日第一次睇陳醫生,佢絕對係一個nice guy,因為要覆疹,但下星期六appointment已經滿哂,陳醫生問我係咪一定要星期六,我話prefer星期六,跟住佢就話幫我諗下辦法,結果佢特別安排一個8點幾嘅早診俾我,非常好人,雖然我未知道今日佢俾我嘅藥同藥膏有冇效,但對佢嘅印象非常好

kit
共1篇醫評
求診日期: 2014-05-10
費用($): $1100
費用附註:
2 weeks
疾病/求診原因:
eczema
皮膚病好困擾
評論日期 : 2014-06-11

10號睇陳e生,是一位朋友推介(我朋友睇皮膚睇左一段時間,亦有找過陳e生做適當手術治療) 去到金鐘專科的診所, 好多病人在等,不知是否全部是他的病人,只見有幾位家長和小朋友一起睇,一家大細咁,雖然嘈吵但全部都很有耐性地等;我等了大約30分鐘..老實講,我是病人,當然希望等候時間方面可以縮減些,但今次見e生之後, 我明白點解要等這麼久. 我面部是長期的濕疹, 經常紅,痕癢, 也干燥 什至'鞋' , 其他e生的葯物不太見效. 陳e生見到我時,話: 點解你啲皮膚搞到咁呀? 初時以為他吾耐煩, 但他解釋我知濕疹既病徵仲強調除了葯物一定要記得多塗潤膚膏,可以再好啲, '希望我可以快啲好返吾使咁困擾啦!' 好似一個爸爸咁既語氣! 當時都有些錯愕, 好少e生用咁友善既態度,我以往睇過差既 e生都真係吾少..感覺幾warm; 而眼見在我之前幾個病人都好開心地離開醫生房.自己感覺其實e生/護士既關懷都好重要.. 而葯物方面, 起碼控制到痕癢, 感覺皮膚無咁鞋,我自己都有搽潤膚膏,覆左一次診, 現在控制住病情先起碼無之前咁困擾啦.

StarStarLee
共1篇醫評
求診日期: 2014-03-31
費用($): $1000
疾病/求診原因:
急性濕疹
我在香港遇到最好的醫生!!!
評論日期 : 2014-04-02

上週末,我手指突然間長了非常癢的粒粒,因此,在週一我很急需看醫生。幾個同事都建議我看陳醫生,我即時打電話但護士說有1星期的wait list。我對護士解釋我的病情後,他們好nice 給我一個morning appointment,陳醫生如其他評論說確實very nice,他耐心地跟我解釋我的病情(急性濕疹),開了一些藥膏和教我一些預防措施。有别于其他醫生, Dr. Chan願意花時間去真正理解病人,並且知道如何用深入淺出的lay man語言解釋病情。不會像其他醫生給你一個不耐煩/你好蠢的feeling 。我真的很感激他的治療,並希望分享這一愉快的經歷。

lamcc
共1篇醫評
求診日期: 2013-11-01
費用($): $1000
疾病/求診原因:
濕疹
有醫術有愛心的好醫生
評論日期 : 2013-11-10

阿仔之前濕疹好差, 睇中醫西醫都唔得,非常絕望,唔知係唔係上天的安排,剛剛見到佢係電視濕疹的訪問,知道佢係皮膚科權威,又是香港醫學會會董,於是一試o初時重驚佢出名人好寸和費用很貴 但 佢睇阿仔時會好充滿愛心-清楚詳細解釋濕疹的原因,和檢查阿仔得好仔細, 又鼓勵阿仔皮膚情況唔太差, 被咗好大信心我吔o用藥用咗幾日就好轉,之後繼續保濕, 宜家情況都好好多,無番發啦 以佢的standing,埋單又好合理,不過真係幾難book, 試過要排一個星期先有位,但都係值得的

monia.lee
共1篇醫評
求診日期: 2013-01-11
費用($): $600
疾病/求診原因:
暗瘡
專業友善
評論日期 : 2013-05-15

之前我睇左陳厚毅醫生幾次,效果都算幾好,其親切態度實在很好!不會覺得病人問得多,會耐心講解病情,有問題打返去診所問,佢d護士都好樂意解答!陳醫生真係好nice,好友善,好好人,但收費真的算幾貴!
但因其專業友善,還是本人推介,係一位有醫德既好醫生!



會員電郵  
會員電郵  
下次自動登入     忘記密碼